Publicerad den

Vad händer i kroppen vid stress?

Vad händer i kroppen vid stress

Vad gör stress rent fysiskt? Vad händer i kroppen vid stress? Vad gör en orolig tanke?

Den minskar alla kroppsvätskor såsom enzymer, magsaft, slemhinnor och tarmslem. Vilket i sin tur skapar problem med mage, tarm kan orsaka torra slemhinnor i näsa och underliv. 

Stressen omfördelar blodet. Vid lugn och harmoni finns blodet främst i huden, könsorganen och i mag-tarmsystem. Vid oro samlas blodet i musklerna. Det gör att oro kan skapa hudproblem eftersom huden inte får tillräckligt med leveranser av syre och näring då den större delen av blodet inte är där. Männen kan uppleva att de saknar blod till penis vilket skapar potensproblem.

Muskelspänningar & hormoner

Jo, stress ökar även muskelspänningar samt ökar de inflammatoriska processerna. Stress påverkar även våra hormoner som i sin tur påverkar vår hjärna. Ämnesomsättningen kan gå ner, energinivån går ner, håglösheten och eventuell ångesten ökar. 

Nervsystemet

Vårt nervsystem är ”bästis” med vårt hormonsystem. Så ditt nervsystem ropar på stresshormonerna adrenalin och kortisol vid stress och oro . Stress gör oss redo för anfall. Nervsystemet är på högspänn och blodtryck och puls går upp. Bibehåller du denna spänning i många år kommer nervsystemet ge dig smärta utan ”anledning” och blodtrycket bli konstant högt. Näringsupptaget i tarm minskar när blodet inte är närvarande. Det är ju det som är transportören av näringen från tarm till kropp. Muskelkontraktionen i tarmen minskar vid stress vilket gör att den blivande bajsen ligger kvar i tjocktarmen för länge. Tjocktarmen som har till uppgift att återta vatten. Detta kan skapa en torr och stenhård bajs, till och med förstoppning. Ibland gör kroppen tvärt om och slänger ut det den inte hinner eller orkar hantera, diarré.

Nervsystemet för trygghet och vila arbetar tillsammans med våra må-bra-hormon som t. ex. oxytocin och serotonin.

Ja, det var en liten kort redogörelse på vad händer i kroppen vid stress. Det finns så mycket mer.

Att säga ”bara” stress är nog inte helt rättvist och korrekt. Stress påverkar en massa fysiska processer och kan verkligen ställa till det för oss. En sak till, stress är även blodsockerhöjande. Så du kan äta perfekt men ändå skapa högt blodsocker genom oro och ältande.

Stress = rädsla?

Stress är inte samma sak som mycket att göra. Stress är oro för att inte hinna med, inte duga, inte kunna, inte vara bra nog, inte tillhöra, inte få vara med, inte ha något att göra, inte vara fin nog, inte vara smal nog, inte vara. Om vi byter ordet stress mot rädsla så tror jag blir lättare hittar rätt väg.

Stress är även rädslan för konsekvenserna om du inte hinner eller misslyckas. Om vi byter trötthet och utbrändhet mot överbelastat nervsystem tror jag vi lättare hittar rätt väg. Först totalvila och sen rehab. Och absolut inte tillbaka där vi blev överbelastade.

Och det går inte att bara vila sig frisk, vi behöver lägga till någon form av rehab. Tänk dig en trasig överbelastad muskel.

Och ett nervsystem blir inte bara överbelastat på arbetet. Om vi tittar på jobb, oss själva, vårt självprat, familjen och vänner & bekanta runt oss och gör en helhet av detta = livet, så tror jag att vi lättare hittar ”rätt” väg ut ur stressen.

Att vara sjukskriven men har ältande egna tankar om att inte duga så överbelastar detta nervsystemet. Att ha en vän eller partner som på något vis skapar dåligt samvete eller känslan av att inte räcka till överbelastar nervsystemet. Att bara vila och uppleva uttråkning och meningslöshet sänker ditt dopamin som gör dig trött, håglös och ledsen. En känsla som överbelastar nervsystemet.

Vad händer i kroppen vid stress? 

Allt blir överbelastat och obalanserat!